Ali lepotni spanec zares obstaja?

0

Že dolgo je znano, da človek enostavno potrebuje dober in kvaliteten spanec, da sploh lahko funkcionira. In ne le to. Če človek ne spi dlje časa, je to lahko tudi smrtno nevarno. Zakaj ljudje spimo, pravzaprav ne ve nihče, oziroma znanstvenikom in raziskovalcem spanja tega še ni uspelo razvozlati.

Vemo pa, da za optimalno počutje in regeneracijo telesa človek dnevno potrebuje 7 do 8 ur kvalitetnega spanca. Obstajajo pa tudi miti in legende o lepotnem spancu, o katerih pa, po zgoraj naštetem, verjetno vse manj dvomimo.

Kako spanje vpliva na lepoto?

Začnimo pri osnovah in se vprašajmo, kdaj smo videti najbolje. Takrat, ko smo spočiti in zadovoljni, seveda. Verjetno se spomnite kakšne naporne noči, ki se je končala zgodaj zjutraj, ko ste zgrmeli v posteljo. Čez dve uri je zvonila budilka in potrebno se je bilo pripraviti na odhod v šolo ali službo. Pogled v ogledalo je razkril, da pred njim ne stoji ista oseba kot včeraj.

Kaj je narobe, kaj se je zgodilo?! Kar se je zgodilo, je bilo povsem enostavno. Premalo spanja. Telo se ni uspelo regenerirati po napornem zabavanju in odstraniti morebitnega zaužitega alkohola iz krvnega obtoka. Rezultat je postaran, zguban obraz, upadle oči in verjetno kakšno leto viška na obrazu.

“Nič ne de,” boste rekli. Popoldne bo že bolje. Kak liter vode, dobro kosilo in vse bo po starem. Morda tisti dan. A v primeru, da takšno pohajkovanje preide v navado, se utegne pripetiti, da boste prehitro kazali več let, kot jih štejete. Spanec za lepoto v tem primeru vsekakor velja.

Stran s stresom!

Na kvaliteto spanja močno vpliva tudi stres. Če smo čez dan pod večjim stresom in to stanje vzdržujejo še dogodki doma, skrb za družino in nenehno obremenjevanje z obveznostmi, bo noč zelo dolga. Valjanje in obračanje, štetje ovac in spalne tablete. Vse skupaj ne bo pomagalo, če bo vaše telo pod konstantnim stresom.

V prvi vrsti za stres poskrbite že preko dneva. Skušajte postoriti vse, kar lahko, in si ne nalagajte več bremena, kot ga zmorete prenesti. Lotite se kakšnega hobija, pojdite v naravo ali odtecite krog v bližnjem parku. Vse to bo pripomoglo, da boste zvečer precej manj pod stresom in pripravljeni na kvaliteten spanec. Nekaterih stvari enostavno ne moremo spremeniti. Ko se človek tega zave in sprejme dejstva, je vse skupaj precej lažje.

Pomagajte si z dišavami

Znano je, da določeni vonji ljudi pomirjajo in jim pomagajo do sprostitve. Ko je človek sproščen, tudi precej bolje spi. Ni nujno, da gre za nek vonj, ki pomaga vsem. Vsak človek ima svoj priljubljen vonj, ki ga sprošča zato sezite po svojem. Na splošno sproščujoče na človeka delujejo vonji sivke, jasmina in vanilije. Vsekakor pa si lahko omislite tistega, za katerega menite, da najbolj prija vam. Morda vonj po jagodah, gozdnih sadežih ali čokoladi?

Dognali smo, da dober spanec zares poskrbi za našo lepoto in zatorej lahko trdimo, da lepotni spanec obstaja. Kako priti do njega, pa je druga reč. Vsekakor pa vam bodo v pomoč zgoraj naštete metode. Velja omeniti še pomirjevalni čaj pred spanjem. Tudi čaji prijetno dišijo, zato gre vonj po zeliščih, limoni in medu tudi v prid boljšemu počitku.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.