Kaj vse potrebuje deskar na snegu?

0

Slovenci se pozimi radi ukvarjamo s smučanjem, v zadnjih letih pa vse pogosteje tudi z deskanjem. Oprema deskarja je seveda popolnoma drugačna, zato je treba pred odhodom na sneg poskrbeti za vse tisto, brez česar pravi deskar ne more biti.

V prvi vrsti je potrebno izbrati deskarski slog, saj bo od tega odvisen tudi izbor opreme. Načeloma poznamo dva sloga, in sicer sta to klasični alpski in prosti slog oziroma freestyle. Zakaj je to pomembno? Sloga zahtevata različne deske in tudi nekoliko prilagojeno ostalo opremo.

Izbira snowboard deske

V primeru, da ste se odločili za alpski stil deskanja, bo za vas primerna ožja deska z veliko stranskega loka, ki vam bo omogočal hitre in dolge zavoje. V primeru, da se deskanja šele učite, pa naj bo deska srednje trdote. Za ljubitelje nekaj več adrenalina, trikov in skakanja bo primernejša freestyle deska.

Snowboard Salomon Assassin (2023)

Snowboard Salomon Assassin (Extremevital.com)

V tem primeru gre za bolj izkušene deskarje, ki od svoje deske zahtevajo in pričakujejo več. Takšna deska bo širša, srednje trdote, rep in konica pa mehkejša, kar pride še kako prav pri odrivih in pristankih. Če si želite več hitrega vijuganja, izberite nekoliko krajšo desko.

Vezi za snowboard

Odvisen od izbora deske bo tudi izbor vezi zanjo. Načeloma poznamo tri različice, in sicer mehke, srednje trde in trde vezi. Ko se vprašamo, katere vezi sodijo na katero desko, se orientiramo na trdoto deske. Če je ta mehkejša, potem so mehkejše tudi vezi.

Snowboard vezi Salomon District (2023)

Snowboard vezi Salomon District (Extremevital.com)

Vedno se postavi tudi vprašanje glede začetnih korakov v svetu deskanja na snegu. V tem primeru povejmo, da je za začetnike najboljša izbira mehkejše deske in vezi, saj omogočajo precej lažje obvladovanje in rezanje zavojev kot trše.

Oblačila za deskanje na snegu

Oprema za snowboard niso zgolj deska in vezi, pač pa tudi oblačila, ki so nekoliko drugače ukrojena kot oblačila za smučanje. Deskar izvaja drugačne gibe in potrebuje nekaj več fleksibilnosti pri akciji na snegu. Vsekakor morajo biti ta oblačila vodoodporna, saj je padanje in drsenje po snežni podlagi za deskarja nekaj vsakdanjega.

Snowboard pajac Picture Story Suit (2023)

Snowboard pajac Picture Story Suit (Extremevital.com)

Oblačil za deskarje je na voljo kar nekaj, zato vsekakor ne bo težko izbrati ustreznih kosov zase. Deskarji so radi tudi modni, za kar so proizvajalci poskrbeli z nešteto različnimi kroji, barvami in materiali. Najbolje bo, da ponudbo najprej preverite na spletu, nato pa se odpravite v fizično trgovino in oblačila pred nakupom pomerite.

Snowboard zaščitna oprema

Tako kot vsak smučar tudi deskar potrebuje zaščitno opremo. V resnici je ta kar nujna, saj je pri vožnji z desko še nekoliko večja možnost padca. Obenem se je potrebno zavedati tudi dejstva, da so deskarji večinoma nekoliko bolj adrenalinski, radi skačejo in izvajajo trike. V tem pogledu najprej izberite kakovostno čelado.

Snowboard čelada K2 Diversion MIPS (2023)

Snowboard čelada K2 Diversion MIPS (Extremevital.com)

Tudi na tem področju so se proizvajalci potrudili na trg poslati zares stilsko dodelane izdelke, zaradi česar praktično ni slišati ali videti, da kak deskar čelade ne bi želel nositi. V zaščitno opremo deskarja pa sodijo še kvalitetne in udobne rokavice, morda kar tiste na en prst. Ni pa slaba ideja, če si omislite še ščitnik za hrbet, ki bo vašo hrbtenico obvaroval ob morebitnem padcu.

V primeru, da se je za deskanje ogrel vaš otrok, imejte v mislih, da je učenje deskanja nekoliko zahtevnejše od učenja smučanja. Verjetno bo otroka najbolje vpisati na tečaj ali delavnico, kakršne se navadno izvajajo na vseh večjih smučiščih.

Deli s prijatelji

About Author

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.