Kako do popolnega para tekaških copatov?

0

Čeprav bi tekli samo 10 minut, lahko s tem pozitivno vplivate na svoje zdravje. Možgani namreč v tem času prejemajo dve močni kemikaliji – endorfin in endokanabinoid, ki vplivata na dobro počutje. Da sploh ne omenjamo vpliva na zdravje srca in ožilja ter druge dele telesa.

Tek torej ni samo odlična sprostitev, ki osvobaja misli in rešuje težave, ampak veliko več. Da je aktivnost lahko kar se da učinkovita, pa se je treba zanjo primerno opremiti. Z vidika varnosti in zaščite stopal pred poškodbami ali deformacijami pri teku je zlasti pomembna izbira primerne tekaške obutve. Zato v nadaljevanju nekaj več pozornosti namenjamo tovrstni opremi.

Izbira tekaške obutve glede na obliko stopal

Če o izbiri obutve za tek ne veste prav dosti, je najbolje, da vam pri tem pomaga strokovno podkovan in izkušen prodajalec. Ta vam bo med drugim določil, ali sodite v skupino nevtralnih tekačev, pronatorjev ali supinatorjev, kar je seveda odvisno od oblike vaših stopal.

Moški tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21

Moški tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21 (Extremevital.com)

Nevtralni tekač ste, če nimate posebnih težav s stopali. Stopalni lok torej ni problematičen. Za pronatorja je značilno, da pri teku gležnje zvrača navznoter oziroma ima plosko stopalo. Če pa med aktivnostjo gleženj zvračate navzven, ste supinator. To pomeni, da imate visok stopalni lok.

Širina in dolžina

Večina modelov obutve za tek je primerna za srednjo širino stopala. Na voljo so tudi ožji in širši modeli. Ključno je, da se čevlji tesno prilegajo ob celem stopalu, prav tako med tekom ne smejo motiti šivi. Če boste izbrali preozek model tekaške obutve, vas bo med tekom spremljal pekoč občutek, lahko tudi mravljinčenje nog. Če boste obuti v preširoke čevlje, pa bosta nogi v njih plesali.

Ženski tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2

Ženski tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2 (Extremevital.com)

Dolžino stopala pri izbiri čevljev za tek si lahko preprosto izmerite kar na belem A4 listu. Stopalo obrišite in izmerite dolžino pete, in sicer vse do konca najdaljšega prsta. Ob tem upoštevajte dejstvo, da je dolžina stopal po daljšem teku še nekoliko večja. To pomeni, da je bolje izbrati vsaj 5 do 10 milimetrov daljše copate od vaše mere.

Vrste terena

Modeli čevljev za tek so narejeni za najrazličnejše vrste terena. Dejstvo je, da je stopalo pri teku v naravi precej drugače obremenjeno kot denimo med tekom na atletskem stadionu. Za tek po razgibanem terenu je najbolje izbrati robusten in stabilen par tekaških čevljev. Težji tekači naj izberejo obutev z zadostnim blaženjem.

Moški tekaški čevlji Hoka One One Challenger ATR 6 GTX

Moški tekaški čevlji Hoka One One Challenger ATR 6 GTX (Extremevital.com)

Če pa pri teku želite doseči najboljši približek bosonogemu teku, so dobra izbira minimalistični tekaški copati. Za stadione in asfaltirana področja so dobrodošla izbira tekmovalni čevlji, ki so bolj odzivni in lažji. Namenjeni so lažjim tekačem.

Telesna teža

Pri izbiri obutve za tek je v prvi vrsti pomembno ugotoviti, ali ste nevtralen tekač, supinator ali pronator. Seveda pa je tekaške čevlje potrebno izbrati tudi glede na vrsto terena ter širino in dolžino stopal. Zagotovo pa pri nakupu novih copat za tek ne smete pozabiti upoštevati še svoje telesne teže. Težji tekači boste morali posegati po bolj stabilnih in bolj blaženih copatih.

Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Speed Ultra

Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Speed Ultra (Extremevital.com)

Zdaj ste že precej bližje popolnemu paru tekaških čevljev. Svetujemo vam, da na spletu preverite raznovrstno ponudbo in o modelih, ki se vam dopadejo, preberete vse podrobnosti. Nato pa se odpravite v fizično trgovino, kjer boste čevlje pred nakupom preizkusili, strokovno podkovani prodajalci pa vam bodo postregli še z dodatnimi nasveti in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Deli s prijatelji

About Author

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.