Kako in zakaj izbrati električni skiro?

0

V zadnjem letu so ulice naših mest preplavili električni skiroji. Ljudje švigajo sem in tja z zavidljivo hitrostjo in nič koliko polemik se je že odprlo o njihovi varni uporabi. Ker tovrstni skiroji dosegajo hitrosti tudi 25 kh/h in več, je seveda logično, da je ta problematika privrela na dan.

A pojdimo po vrsti in si najprej odgovorimo na vprašanje iz naslova. Zakaj izbrati električni skiro? Zato, ker je »kul«, ker je priročen, lahek, nas hitro popelje od točke A do točke B in je sila enostaven za prenašanje in shranjevanje. Če je pri kolesih težava, da jih na cilju (v šoli ali službi) nimamo kam varno shraniti, gre električni skiro lahko z nami povsod.

Kako izbrati električni skiro in v čem se razlikujejo?

Pri električnih skirojih je povsem enako kot pri vseh drugih rečeh. Malo denarja – malo muzike, bi lahko rekli. V prvi vrsti je potrebno biti pozoren na samo težo skiroja in seveda na materiale, iz katerih je izdelan. To bo odločilnega pomena pri tem, kako se bo kosal z našo težo in drugimi obremenitvami.

Seveda je potrebno biti pozoren tudi na moč motorja in baterije. To dvoje namreč določa, kako hitro se bomo peljali in kako daleč. Navadno pa imajo tisti najpopularnejši električni skiroji z enim polnjenjem doseg nekje okrog 15 do 30 kilometrov, pri tem pa je njihova hitrost omejena na 25 km/h.

Hitreje ne gre?

Seveda gre, se pa ne sme. O tem nas poduči naša zakonodaja, ki se sicer z električnimi skiroji šele dobro spoznava. Imajo pa skiroji tudi kakšno slabost, na katero je treba biti pozoren. Kolesca skirojev so precej majhna in zato je sama stabilnost voznika precej na prepihu.

Kar precej nesreč se je že pripetilo v povezavi med tem in končno hitrostjo, ki jo razvijejo. Prav tako večino ljudi moti dejstvo, da so praktično neslišni. Voznika električnega skiroja tako ne zaznaš, vse dokler ne pripelje mimo tebe. To je velika težava za pešce in kolesarje, ki lahko v vsakem trenutku spremenijo smer in se nehote postavijo na pot.

Kako se polnijo električni skiroji?

Baterije električnih skirojev se polni kar preko navadne vtičnice, najbolje pa jih je polniti preko noči. Nekateri modeli imajo vgrajen celo zavorni sistem z ABS in rekuperacijo energije, kar pomeni, da se baterija ob zaviranju samodejno polni. Napolnjenost le-te je na določenih modelih moč spremljati na zaslonu preko krmila ali s posebno aplikacijo na pametnem mobilnem telefonu.

Polnjenje skiroja

Skiro se polni preko navadne vtičnice, najbolje jih je polniti preko noči.

Če se boste odločili za nakup električnega skiroja, imejte v mislih, da gre za prevozno sredstvo, ki je zelo zmogljivo, zato bi bila uporaba varnostne čelade še kako na mestu. Bodite pozorni tudi na kolesa in izberite takšna z napihljivo zračnico. Takšni modeli imajo navadno vgrajeno tudi vzmetenje zadaj in spredaj, a bodite na to tudi posebej pozorni.

In še opozorilo! Po poteh, ki so predvidene zgolj za pešce, se lahko vozite največ 6 km/h.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.