Kako se lotiti beljenja stanovanja?

0

Stene v stanovanju vsake toliko potrebujejo nov sloj barve, ki bo prekril umazanijo ali prstne odtise otrok in njihovih umetnin. Ko pride čas za to, je seveda čas za beljenje stanovanja. Večina ljudi se odloči za bele stene, ker je tako stanovanje videti bolj čisto in svetlo, a vsi vendarle ne delijo tega mnenja.

Je pa potrebno poznati še nekaj malih trikov, da nas ob in po beljenju ne bi bolela glava. Predvsem pa je pred beljenjem treba poskrbeti za vso potrebno opremo, orodje in seveda dovolj barve, ki bo prekrila in prenovila vaš dom.

Nakup vsega potrebnega za beljenje

Po nakupih se odpravite v specializirano trgovino z opremo za beljenje in druga pleskarska dela. Tudi večje trgovine, ki združujejo več programov iz kategorije dom in vrt, bodo ustrezne. Preden se odpravite od doma, si pripravite seznam vseh potrebščin, ki jih želite nakupiti.

Potrebovali boste serijo valjčkov za beljenje, od manjših do večjih ter tistih z dolgimi ročaji. Morda se boste odločili za set, kakršne promovirajo po spletu, pri katerih nič ne kaplja in ne curlja, a previdno. Ni vse tako, kot se sliši v reklami. Vsekakor naj vam ne bo nerodno o tem spregovoriti s prodajalcem na prodajnem mestu, ki se zagotovo dobro spozna na tisto, kar prodaja.

Ne glejte samo na ceno

Potrebovali boste tudi čopiče različnih velikosti. Tiste manjše za barvanje okoli stikal in oken ter večje za prekrivanje vogalov in robov. Pri tem ne glejte preveč na ceno, kajti hitro se vam lahko pripeti, da boste domov prinesli čopič, ki bo na vaši steni, namesto barve, pustil še kar nekaj ščetin.

Vrste čopičev

Za beljenje boste potrebovali čopiče različnih velikost.

Potrebovali boste tudi nekaj za zaščito tal. Kaplje barve na parketu ali laminatu niso nikoli dobra stvar. Pa ne, da se jih ne bi dalo očistiti, a zakaj bi energijo vlagali še v to, če lahko po končanem beljenju zgolj odlepite pripravno folijo od robov stene in jo vržete v smeti.

Nakup barve za beljenje stanovanja

Pri belilu boste težko zgrešili, še posebej če vas zanima zgolj bela barva. Prodajalcu povejte, koliko kvadratov meri vaše stanovanje, in pri tem ne pozabite izmeriti višino do stropov. Če si boste zaželeli malce več pestrosti in kakšne posebne barve, to iz palete izberite na prodajnem mestu in pustite, da vam jo zmešajo profesionalci. Četudi bi vam barve zmanjkalo, se boste vrnili nazaj in vam bodo na podlagi prvega mešanja pripravili popolnoma enak odtenek barve.

Belite v eno smer

Pred nanosom barve skrbno očistite stene in omedite pajčevino. Nikoli ne belite križem kražem, saj se bo to na koncu poznalo na stenah. Vzemite si čas in najprej s čopiči natančno pobarvajte vsa težje dostopna mesta, vogale, okrog vtičnic in oken, šele nato se lotite beljenja z valjčki. Barvo nanašajte enakomerno in v ravni liniji ter prekrijte vse površine.

Ko boste končali, se lotite drugega prostora in pustite, da se barva v prvem posuši. Ko bodo stene suhe, ocenite, ali je prekrivanje obrodilo sadove ali pa boste morali nanesti še en sloj barve. Navadno sta potrebna vsaj dva, v primerih bolj umazanih sten pa celo trije.

Nasvet: barva ne sme biti ne pregosta in ne preredka. Da je gostota prava, boste ugotovili takrat, ko bo iz namočenega valjčka v vedro curljal lep, neprekinjen curek barve. Pred nanašanjem na steno pa ga le otrite v mrežico in veselo na delo!

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.