Kako se lotiti turnega smučanja?

0

Pogled proti hribom ti ukrade dih, srce za hip zastane, nato pa živahno vztrepeta. Žile ti preplavi adrenalin in ne moreš se več upreti misli na svobodno spuščanje po neskončni belini sveže zapadlega snega. Okoli tebe tišina in edini zvok, ki se pojavlja, prihaja izpod tvojih smuči.

To so občutki, ki jih težko opišeš komurkoli, ki tega še ni doživel. A vsak turni smučar ima nek začetek, zato je prav, da tokrat povemo nekaj tudi o tem, kako se lotiti turnega smučanja. Vseeno ne gre za običajno alpsko smuko, saj se razlikuje tako po načinu smuke kot po opremi.

Turna smuka zahteva veliko kondicije

Vsak šport je fizično naporen in tudi obvladovanje smuči po urejenih progah je za telo kar precej naporno. Še precej več napora pa mora v svojo ljubezen visoko v gorah vložiti turni smučar. Za razliko od urejenih smučišč na vrhove turnih smučišč ne vodijo vlečnice in sedežnice.

Turne smuči K2 Mindbender 99 Ti

Turne smuči K2 Mindbender 99 Ti — ExtremeVital.com

Tja se mora vsak turni smučar povzpeti sam. Že sam vzpon človeku vzame veliko energije, ob tem pa je potrebno misliti tudi na težo dodatne opreme. Ker je turno smučanje precej zahtevno in do neke mere nevarno, je potrebno s seboj nositi tudi ustrezno opremo. A o tem nekoliko kasneje.

Obisk kakšne delavnice ne škodi

Turnim smučarjem začetnikom se toplo priporoča obisk katere od delavnic na temo turnega smučanja. Tovrstne delavnice navadno organizirajo in vodijo gorski reševalci ter izkušeni turni smučarji, ki lahko iz lastnih izkušenj povedo, kako se stvari lotiti in kako vsekakor ne.

Tam se bodoči turni smučar poduči tudi o rabi varnostne opreme, kajti ni dovolj le, da jo ima s seboj. Če pride do neljube situacije, jo mora znati tudi uporabiti. Prav tako na takšnih delavnicah izveste, kdaj se odpraviti v hribe in kdaj je morda bolje počakati na drugo priložnost.

Nakup ustrezne opreme

Za turno smuko alpske smuči niso primerne. In ne le smuči, pač pa tudi smučarski čevlji, vezi in ostalo. Turni smučar se na smučeh namreč tudi vzpenja. Prav zato je pomembno, da mu posebne gibe z nogo omogočajo ustrezne smučarske vezi in čevlji.

Čevlji za turno smučanje K2 Mindbender 130

Čevlji za turno smučanje K2 Mindbender 130 — ExtremeVital.com

Pri tem pa pomembno vlogo odigrajo tudi posebne kože, ki se jih natakne na smuči. Smučarju omogočajo dovolj upora, da se odriva navzgor, kljub temu pa drsijo tam, kjer je to potrebno. Ker je s to opremo tako kot s katerokoli drugo (različni modeli in kvaliteta), je na prodajnem mestu dobro preveriti, kaj je optimalno za vaše potrebe.

Tečaj turnega smučanja

Nadvse priporočljivo za začetnike turnega smučanja je, da obiščejo tudi primeren tečaj. Če boste na delavnicah izvedeli marsikaj na temo varnosti in opreme, pa boste na tečaju turnega smučanja pridobili tisto potrebno samozavest, ki jo boste nadvse potrebovali, ko se boste samostojno podali na svojo prvo avanturo.

In ko smo ravno pri samostojnih podvigih, če je le možno, se na turno smuko podajte v družbi. Vsaj v paru. Tako boste v vsakem primeru imeli vedno na dosegu roke nekoga, ki bi vam lahko priskočil na pomoč, če bi bilo to potrebno. Ali pa seveda obratno.

Varnost na prvem mestu!

Že na urejenih smučiščih je precejšnja redkost srečati nekoga brez smučarske čelade, zato verjamemo, da to na tem mestu ni potrebno posebej izpostavljati. A ob čeladi si vseeno omislite še nekaj drugih pomembnih reči, ki sodijo v varnostno opremo vsakega turnega smučarja.

Zaščitna oprema za turno smučanje

Zaščitna oprema za turno smučanje: kože, plazovni nahrbtnik, žolna, lopata, lavinska sonda, smučarska čelada — ExtremeVital.com

Ne pozabite na lavinski nahrbtnik (žolna, sonda, lopata), vedno imejte pri sebi nekaj hrane in vodo, ne pozabite tudi na mobilni telefon. Zelo priporočljiv je nakup posebnega plazovnega nahrbtnika, ki se aktivira in napihne v primeru plazu ter vam tako doda še kar nekaj litrov prostornine, da vas plaz težje pokoplje pod seboj.

Garderoba turnega smučarja

Tudi garderoba za turno smučanje mora biti nekoliko bolj premišljena, kot je to običaj pri smučarjih na urejenih progah. Če se sprašujete, zakaj, vas takoj znova spomnimo, da se boste morali na vrh hriba najprej povzpeti. To pomeni, da bo vaše telo pod precejšnjimi fizičnimi izzivi in se boste tudi močno potili. Znoj pa ne sme ostati na koži, ampak se mora izločiti preko oblačil proti zunanjemu delu in na prosto.

Prav zato je potrebno v nahrbtnik vedno pospraviti rezervno majico. Tudi dvoje rokavice ne bodo škodile. In če boste na vrh prišli nekoliko bolj skromno oblečeni, pa boste tam vsekakor potrebovali vso zaščito, kar je premorete. Na odprtem vas namreč ne čakata zgolj sonce in vijuganje po strmini, pač pa tudi veter, sneg in mraz.

Pa srečno!

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.