Kako se ohladiti brez klime?

0

Poleti, ko se zunanja temperatura povzpne vse do 30 °C in preko, je naša prva misel, kako ohladiti stanovanje, da bo primerno za bivanje. Seveda je ena prvih misli klimatska naprava, a recimo, da je ni na razpolago ali pa je iz kakšnega razloga niti ne želimo.

Za primerno temperaturo v stanovanju poleti lahko poskrbimo tudi drugače. Vsekakor je pred tem dobro vedeti nekaj malenkosti, ki nam lahko ob pravilnem in pravočasnem ravnanju močno pomagajo. Prav zato smo tokrat za vas poiskali nekaj enostavnih nasvetov za prijetnejše bivanje v poletnih dneh.

Preprečite vstop sončnim žarkom

Že res, da je nadvse lepo, ko nas zjutraj po obrazu požgečka prvo sonce, a vdor sončnih žarkov v naše stanovanje je navadno glavni krivec, da se to nikakor več ne ohladi. Šipe na oknih ustavljajo veter in dež, ne pa tudi sonca. Sončni žarki poleti namreč naše bivalne prostore segrejejo za 20 do 30 % tistega, kar po nepotrebnem trpimo ves dan.

Najboljša rešitev za to bo, da že zjutraj z roletami ali zaveso v tolikšni meri zaščitite okna, da sončni žarki ne vidijo v vaše stanovanje. Ko se sonce umakne na drugo stran in ne sveti več neposredno proti oknu, lahko rolete privzdignete oziroma razgrnete zavese.

Zračenje ob pravem času

Seveda je najslabše, kar lahko storite v času največje vročine, da odprete okna. Na ta način boste v prostor spustili le še več zunanje vročine, ki seva od sonca ali asfaltnih površin v bližini. Okna odpirajte le zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko se ozračje nekoliko ohladi.

Odprta okna

Okna poleti odpirajte le zjutraj ali proti večeru, ko je zunaj hladneje.

V tem primeru napravite nekaj prepiha in odprite vsa okna. Tudi ponoči imate lahko okna odprta in na ta način ohladite razgrete stene, a pozor na komarje in kakšen neprijeten prepih, ki bi lahko dosegel vaše ledvice.

Za boljši spanec

Poleg prejšnjega nasveta, da se zvečer naredi nekaj prepiha, ko zunaj pade temperatura, bo vsekakor dober nasvet tudi, da se na postelji znajde rjuha iz bombaža in da je odeja primerna temu letnemu času. Nekateri se pokrivajo zgolj z dodatno rjuho, drugi niti to ne.

Vsekakor bo še en dober nasvet za lepši spanec ta, da se pred odhodom v posteljo v kuhinji ne kuha. Obstaja kar nekaj boljših idej za večerjo, kot pa je kaj kuhanega.

Pazljivo pri hrani in pijači

Poleti je priporočljivo uživati veliko svežega sadja, zelenjave in vode. Tudi nesladkani ledeni čaji so lahko izjemna ohladitev. Potem so tu lubenice naravnost iz hladilnika in morda domač sladoled iz priljubljenega sadja. Nadvse prijetna osvežitev je tudi domača limonada, ki jo lahko pripravite zgolj iz limon in vode, ki jo ohladite v hladilniku.

Za nekaj več okusa in estetike lahko dodate še sveže metine lističe, prav posebej pa bi vam znala ugajati jagodna limonada. Naj se sliši še tako nenavadno, pa je recept zanjo dejansko zelo enostaven in je izvrstnega okusa. Takšno limonado lahko pripravite na dva načina. Jagode lahko zamrznete in jih v limonadi uporabite namesto ledenih kock, ali pa sveže nekoliko strete, da iz njih v limonado steče slasten jagodni sok.

Vsekakor pa poleti v vsakem primeru poskrbite, da vam ne bo prevroče!

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.