Kako se znebiti mravelj?

0

Naš dom je trdnjava, v katerega ne sprejmemo in ne spustimo vsakogar. Še najmanj pa si želimo, da bi naše bivalne prostore zasedle mravlje s svojo neskončno dolgo »vojaško armado«. Ko se mravlje enkrat prebijejo v hišo, jih je izredno težko odstraniti.

Tokrat se bomo posvetili prav temu problemu in vam opisali nekaj nadvse koristnih in uspešnih postopkov, ki bodo invazivne mravlje za vselej pregnali iz vašega doma. Najprej pa je dobro vedeti, da je za vdor mravelj navadno kriv človek, ki brezskrbno odlaga hrano, drobi in ne pazi pri odlaganju smeti. A pojdimo lepo po vrsti.

Prepoznajte napadalca!

Zelo pomemben korak pri odstranjevanju mravelj je, da takoj na začetku prepoznate, za katero vrsto gre. Nekatere se obnašajo povsem drugače od drugih, zato je kasnejše ukrepanje močno odvisno od tega, katera vrsta mravelj se je odločila zasesti vaš dom.

Nikoli se odstranjevanja mravelj ne lotevajte na agresiven način, tako da jih pometate ali celo hodite po njih. Tako namreč ne boste dosegli ničesar. Zavedati se morate, da je »logika« mravelj ta, da poiščejo hrano in jo odnesejo nazaj v mravljišče. Če seštejemo 1+1, pomeni, da bodo drobna bitjeca tja odnesla tudi strup, če jim ga bomo uspešno predstavili kot hrano.

Obiščite prodajalno z insekticidi

Prodajalcu zaupajte svoje težave, po možnosti pokažite sliko vsiljivcev na svojem mobilnem telefonu in povprašajte za nasvet. Verjetno boste, oboroženi z novim znanjem in pravimi pripravki, uspešno zajezili pohod mravelj v svoj dom. Bodite pa tudi konkretni pri »brisanju« njihovih sledov od mravljišča do hiše.

Mravlje za seboj namreč puščajo določene vonjave, po katerih druga drugi sledijo. Zato je njihova pot navadno videti tako čvrsta in nepretrgana. To pot boste uspešno pretrgali, če jo boste temeljito očistili z mešanico kisa in vode. Za nameček lahko pot popršite še s pršilko, v katero nalijete prej omenjeno mešanico.

Rešitev je v viru težave

Morali boste poiskati njihovo gnezdo. Navadno je to povsem enostavno, saj samo sledite neprekinjeni črti malih nadlog in tako pridete do njihovega domovanja. Če ste prej obiskali ustrezno prodajalno z insekticidi, boste težavo hitro in uspešno rešili na licu mesta.

Še nekaj naravnih nasvetov

Morda ste že kdaj slišali, da mravljišča posipajo s tem in onim domačim ali naravnim pripravkom, pa se sedaj ne spomnite, za kaj je šlo. Največkrat v tej vlogi nastopi cimet, ki nam sicer lepo diši, za mravlje pa pomeni nekaj neznosnega in se mu ogibajo v velikem loku.

Ker je cimet zanje bolj ovira kot strup, je pametno z njim potresti pot, po kateri prihajajo, lahko pa ga natresete tudi po samem mravljišču, v kolikor bi ga odkrili. Nad mravlje se lahko spravite še na en dišeč način. Limonin sok ali poprova meta, s katerima zaščitite okenske in vratne pragove, bosta odlična pomočnika v boju zoper vojsko mravelj.

Za boj z mravljami je primernih še kar nekaj sestavin, ki se nahajajo v vsakem domu. Mednje sodi tudi kava, ki po pričevanju nekaterih uspešno odganja mravlje. Pa veliko sreče pri obrambi doma!

Deli s prijatelji

About Author

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.