Kako začeti z igranjem kitare?

0

Človek je že od nekdaj globoko v sebi umetnik in ima željo po umetniškem ustvarjanju. Nekateri se zatečejo k risanju, drugi k pisanju, spet tretji pa k igranju različnih inštrumentov. Tokrat si bomo ogledali, kako začeti z igranjem kitare. Načinov za učenje kitare je kar nekaj, je pa izbira vsekakor odvisna od tega, kaj si sami želite doseči.

K sreči je s spletom postalo precej lažje tudi učenje igranja različnih inštrumentov. Tudi za učenje kitare je na popularnem YouTube moč najti praktično nešteto vadnic, učiteljev in načinov učenja. Ampak za začetek si bo potrebno izbrati kitaro.

Klasična ali akustična?

Vrsto kitare si boste verjetno izbrali glede na zvrst glasbe, ki jo želite igrati. Na razpolago imate najbolj osnovni varianti, klasično in akustično kitaro. Razlika med njima je predvsem v strunah, saj so najtanjše tri pri klasični kitari plastične oziroma iz najlona, pri akustični pa so vse strune kovinske.

Klasična kitara je namenjena preigravanju klasične glasbe, medtem ko je akustična nekoliko glasnejša in tako primerna za različne zvrsti glasbe vse od popa do rocka. Seveda pa si lahko omislite tudi električno ali denimo bas kitaro.

Glasbena šola

Najbolj idealno je seveda pričeti z učenjem igranja na kitaro v glasbeni šoli. To najbolj pride v poštev pri otrocih in mladini, ki ob obiskovanju osnovne šole obiskujejo še glasbeno, kar lahko kasneje postane tudi njihov poklic. V glasbeni šoli učence naučijo igranja kitare: od samih prvinskih osnov do različnih načinov igranja posameznih glasbenih zvrsti.

Najem glasbenega učitelja

V kasnejšem obdobju se lahko vsega tega naučijo tudi odrasli, a bodo morali v ta namen verjetno najeti glasbenega učitelja, ki poučuje igranje kitare. Seveda obstajajo tudi razne delavnice z različnimi stopnjami zahtevnosti, kjer se lahko vsakdo spozna z ubiranjem strun tega priljubljenega inštrumenta.

Učenje kot samouk

Kar nekaj mojstrov kitare se je na ta inštrument naučilo igrati samih. Seveda pa to pomeni povsem drugačen slog igranja, ki neredko ni dovolj za igranje po obstoječih notnih zapisih. Vsekakor pa je glasba, tako kot vsaka druga umetnost, temelj za sproščanje lastnega navdiha. Prenekateri kitaristi so si že zaslužili večno slavo ne glede na to, da za seboj nimajo opravljene strokovne glasbene podlage.

Samouk igranja kitare

Dandanes se lahko učenja igranja kitare lotimo kar sami.

Danes je ob poplavi vseh video tečajev in razlag na spletu to seveda še precej lažje. Tako se lahko naučite igranja osnovnih akordov kar v družbi prenosnega računalnika, kasneje pa zaigrate tudi celotne skladbe, saj na videoposnetkih mojstri obvladovanja kitare natančno prikažejo, kako in kaj igrati.

Pomagate si lahko tudi s primerno literaturo, ki se ji reče tablature. Gre za pesmarice, v katerih so pesmi razdelane in dodelane za igranje na kitari. To pomeni, da boste imeli pred seboj šest vodoravnih črt, ki bodo simulirale strune na vaši kitari, s pikami na njih pa je označeno, kje jih je potrebno držati s prsti.

No ja, to pa še ni vse. Če boste želeli, da bo zvok, ki bo takrat prišel iz vašega glasbila karseda podoben originalu, boste morali svojo kitaro najprej ustrezno uglasiti. Tudi to lahko danes uredite povsem enostavno v le minuti ali dveh, in sicer s pomočjo ustrezne aplikacije na pametnem telefonu.

Pa obilo veselja ob brenkanju!

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.