Kljunasta in prečna flavta: spoznajte razlike!

0

Se zanimate za učenje igranja flavte? Bi morda s flavto radi seznanili svojega otroka? Tokrat imamo za vas nekaj informacij, ki vam bodo olajšale izbiro samega glasbila. Kljunasta in prečna flavta se med seboj precej razlikujeta, je pa znano, da se seznanjanje s flavto prične pri kljunasti.

Še posebej kar se otrok tiče, je to prva izbira. Flavti se, poleg materiala, iz katerega sta izdelani, razlikujeta tudi v načinu igranja. Prav zato se učenje prečne flavte za otroke svetuje potem, ko že dosežejo določeno stopnjo znanja in so njihovi zobje primerno razviti.

Kaj je kljunasta flavta?

Kljunasta flavta je navadno eno prvih glasbil, s katerim se srečajo otroci. Izdelane so iz plastike ali lesa, za igranje nanje pa se uporablja tudi ustnik. Osnovne različice najdemo praktično v vsaki trgovini z igračami, a pojdimo korak dlje in pokukajmo k nekoliko bolj »zaresnim« kljunastim flavtam. Pri kljunastih flavtah veseli dejstvo, da so cenovno zelo ugodne, hkrati pa eno najbolj uporabljanih glasbil na sploh.

Tenorska kljukasta flavta Yamaha YRT-304BII

Tenorska kljukasta flavta Yamaha YRT-304BII (Symphony.si)

Tudi učenje igranja na kljunasto flavto ni pretirano zapleteno, poznamo pa dve različici te flavte, in sicer:

  • kljunasto flavto z baročnim prijemom,
  • kljunasto flavto z nemškim prijemom.

Bistvena razlika med obema je, da je kljunasta flavta z nemškim prijemom precej bolj primerna za začetnike, medtem ko je tista z baročnim prijemom boljša izbira za zahtevne in profesionalne glasbenike.

Kaj je prečna flavta?

Tudi to je flavta, a zelo drugačna kot kljunasta. Izdelana je iz kovine, največkrat iz plemenitih materialov, kot sta srebro in zlato. Na prečno flavto se igra v povsem drugačni drži kot na kljunasto. Glasbilo tako leži v rokah prečno na obraz, pri čemer se zrak vpihuje s strani.

Prečna flavta Yamaha YFL-272SL

Prečna flavta Yamaha YFL-272SL (Symphony.si)

Morda ste kdaj prisluhnili igranju na prečno flavto in vas je melodija spomnila na ubrano ptičje petje. Gre za glasbilo z izjemnimi tehniškimi zmogljivostmi, zato se velikokrat uporablja kot solistični inštrument. Vsekakor gre za nepogrešljiv del vsakega pravega orkestra.

A kar brez strahu pred ceno srebra in zlata. Prečna flavta je namreč na voljo tudi v plastični izvedbi. Na ta način se boste vi ali vaš otrok spoznali z glasbilom in ugotovili, ali je ljubezen do igranja nanj tako močna, da bi si želeli napraviti naslednji korak.

V trgovini z glasbili Symphony.si boste našli zelo pester izbor vseh vrst glasbil, tako tudi najrazličnejših flavt. Takšnih, ki so izdelane iz kovine, ali pa plastičnih oziroma nekoliko bolj kvalitetnih – iz lahkih polimerov.

Glasba je hrana za človeško dušo, ko jo ustvarjamo sami, pa nam lahko pomeni vse na tem svetu!

Deli s prijatelji

About Author

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.