Kako vedeti, kdaj je partnerski odnos v krizi?

0

Zagotovo poznate vsaj kakšen par, za katerega se že od daleč vidi, da nekaj ni v redu. Vseeno pa se partnerja nekako skušata prebijati skozi, morda ignorirata drug drugega in tudi opozorilne znake, a na koncu se takšna zgodba navadno ne konča srečno.

Vztrajanje pri razmerju, ki je polno negativnih čustev in se vzdržuje zgolj na silo, je v veliki nevarnosti. Kaj je tisto, kar pokvari urejen partnerski odnos, in kako prepoznati prve razpoke, ki kažejo na to, da nekaj ni v redu, pa v nadaljevanju tega članka.

Zakaj težav v partnerskem odnosu ne smemo spregledati?

Morda on preveč pije, morda ga ona čustveno zanemarja. Zakaj pride do težav v partnerskem odnosu, je eno, drugo pa, da se težave prepozna in pravočasno reagira nanje. V nasprotnem primeru vsekakor trpi duševno stanje enega ali kar obeh v paru.

Morda se zaradi ignoriranja simptomov težav prične popivanje, vsekakor pa manjši ali večji prepiri. Če je v igri še otrok, je to še toliko težje. Tudi otrok trpi zaradi partnerskih težav svojih staršev in te vsekakor vplivajo na njegovo duševno zdravje.

Ker je čas sodnik našemu življenju, je še toliko pomembneje, da ga živimo in preživimo srečno in kvalitetno. Tako kot fizično je pomembno tudi psihično zdravje. Prej ko se težave v partnerskem odnosu prepozna, prej je možno ukrepanje in normalno nadaljevanje življenja. Z ali brez tega partnerja.

Kdo je kriv?

Iskanje odgovora na to vprašanje navadno prinese še več razdora in večjih razpok v odnosu. Pomislite, ali kdaj od partnerja zahtevate, da nekaj naredi, ker ste si tako zamislili, ne da bi mu to povedali? Ste jezni nanj zaradi tega? Ampak kako naj bi človek bral vaše misli ali pa morda vi njegove?

Branje misli partnerja

V odnosu od partnerja večkrat pričakujemo, da bo znal brati naše misli.

Tudi takšne drobne težavice kažejo na neko širšo sliko, da je odnos v škripcih. Neskončno iskanje krivca za vsako malenkost, da le pride do prepira. Tudi alkoholizem je velikokrat posledica nemoči vplivanja na določene zadeve v partnerskem odnosu.

Izgovori namesto opravičila in iskanja rešitev

V vsakem razmerju pride do takšnih in drugačnih težav, a bistveno je, kako se par nanje odzove. V kolikor sledi zgolj iskanje izgovorov in nesprejemanje odgovornosti za posamezna dejanja, potem ste lahko prepričani, da bo takšen odnos zavil v slepo ulico.

Tega si seveda nihče ne želi, a s podporo kančka ignorance lahko vse skupaj privede do žalostnih trenutkov in grdih razhodov. Obtoževanje vsepovprek, da je za nastalo situacijo kriv drugi, prav tako ne vodi nikamor. Tovrstne reči se lahko rešujejo zgolj na en sam način.

Iskren pogovor in sprejemanje

Ena večjih težav v partnerskih odnosih je premalo kvalitetnega pogovora. Partnerja si morata vzeti čas zase, sesti in se odkrito pogovoriti. Tudi zaradi pomanjkljive spolnosti lahko nastopijo težave in v tem primeru je pogovor zagotovo najboljša rešitev.

Največja napaka je, ko par s težavami v razmerju le-te enostavno ignorira in se o njih raje pogovarja s svojimi prijatelji in prijateljicami. Na ta način pridobi seveda nekaj podpore, tudi kakšen iskren nasvet, a žal tudi veliko napačnih vzpodbud. Reševanje partnerskih težav sodi med partnerja in zakonskega svetovalca, če drugače ne gre.

Bodite pozorni na razpoke, ki krhajo medosebne odnose, in se jim posvetite dovolj zgodaj, da ne postanejo prevelike.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.