Kaj morate vedeti, preden si omislite psa?

0

Imeti psa je za marsikoga zelo prijetna misel. Morda zato, ker ga v otroštvu ni smel imeli, ali pa ima svoje otroke, ki si ga želijo. Ne glede na razlog, ki pripelje do tega, da bi se odločili poiskati psa zase, pa je potrebno imeti v mislih nekaj zelo pomembnih reči.

V prvi vrsti se morate zavedati, da boste postali lastnik živega bitja, ki bo odvisno od vas. Ne bo izgovorov, da ni časa za sprehode, hranjenje in nego. Pes bo postal družinski član, ki bo potreboval praktično prav vse tisto, kar potrebujete tudi sami ali morda vaši otroci. Ste torej pripravljeni postati odgovoren lastnik psa?

Kako kaj vaše finance?

Nakup psa ne bo vaš edini strošek. S tem korakom se bo celotna avantura šele pričela. Vaš ljubljenček bo potreboval marsikaj, in najbolje je, da si ga zamislite kot otroka, ki potrebuje hrano, igrače, zavetišče, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in podobno. Če bo zbolel, ga boste morali peljati k veterinarju, kar navadno ni majhen strošek.

Kuža bo moral prav tako z vami na dopust in takrat boste morali iskati namestitev, kjer dovolijo imeti hišne ljubljenčke, enako pa velja tudi za plažo. V nasprotnem primeru bo potreboval varstvo doma oziroma v katerem izmed pasjih hotelov. Takšni dopusti so navadno dražji in je potrebno zanje sprejeti kar nekaj kompromisov.

Vaš prosti čas

Ko se boste vrnili iz službe, utrujenost ne bo smela biti izgovor, da se ne bi ukvarjali z njim. Peljati ga boste morali na sprehod (pa ne le okrog hiše), ga ustrezno dresirati in poskrbeti za varnost. V tem primeru tako za njegovo varnost kot tudi varnost drugih. S tem boste prevzeli odgovornost za vsa njegova dejanja.

Ko se bosta vrnila s sprehoda, boste morali poskrbeti za svojega ljubljenčka. Najprej ga bo potrebno očistiti (vsaj tačke), če ne kar pod prho, in ga dobro skrtačiti. Če se bosta sprehajala po naravi, bo potreben tudi pregled za morebitne klope in podobno. Po kakšnem deževnem dnevu in radostnem skakljanju po lužah boste imeli po prihodu domov nekaj dela tudi s čiščenjem stanovanja.

Kakšnega psa si želite?

Če nimate na razpolago hiše z velikim vrtom, potem kakšna večja pasma vsekakor ne bo primerna izbira. Večji psi potrebujejo več prostora, da ga imajo ves čas dovolj za gibanje kot tudi za samo bivanje. Večji psi ne sodijo v stanovanje, ampak je potrebno za njihovo udobje poskrbeti zunaj. Jim postaviti ustrezno veliko pasjo uto in skrbeti za njeno higieno. Tudi pojedo precej več, kar pa sodi med prej omenjene finance.

Če boste imeli manjšega kužka, ki bo živel ob vas v stanovanju, to še ne pomeni, da ste rešeni vseh skrbi. Kuža ima dlako in verjetno jo bo za seboj puščal po stanovanju ki ga boste morali čistiti vi. Tudi kakšna obgrizljana sedežna, miza, stol in čevlji vam ne bodo ušli.

Dejstvo je, da je lastništvo psa velika odgovornost, zato se morate pred končno odločitvijo pogovoriti predvsem sami s seboj. Ste pripravljeni?

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.