Kako ohraniti pristen partnerski odnos?

0

Ko smo že lep čas v partnerskem odnosu, ugotovimo, da je za njegovo trdnost potrebno vložiti nekoliko več energije in volje, kot je bilo to morda povsem na začetku. Ne gre za nič nenavadnega, in tudi prav je, da se dva potrudita za to, da sta skupaj srečna in zadovoljna.

Potrebno je spoštovati drug drugega in obenem spoštovati tudi določene razlike. Rado se namreč pripeti, da po nekaj letih skupnega življenja na določene razlike gledamo povsem drugače, kot smo prej. Zakaj je temu tako, razlagajo različni strokovnjaki s področja partnerstva in medosebnih odnosov.

Nikar se ne naveličajta drug drugega

Ena pogostejših napak, ki se prikrade v partnerski odnos, je neka vrsta zdolgočasenosti in navajenosti na partnerja. Pri nekom se to pojavi v obliki posesivnosti (želi, da je partner ves čas doma), pri drugem pa se kaže kot slepo sledenje partnerjevim usmeritvam.

Za kvaliteten partnerski odnos morata biti oba še vedno samostojni osebi, ki jasno izražata svoje misli in mnenja. Nikakor si ne dovolite priti do točke, ko se vsak po svoje naselita v svoj prostor (ločeni sobi) in se srečujeta le še po potrebi. Takšno vedenje vaju lahko hitro pripelje na točko brez povratka.

Spoštujta razlike

Povsem normalno je, da imata partnerja vsak svoje mnenje za isto zadevo, si želita gledati različne vsebine na televiziji ali pa na drugačen način preživeti dan, ki je pred njima. V tem ni nobene težave. Težava pa je, če se glede tega ne znata dogovoriti.

Potrebno je znati sprejemati kompromise, ki pa ne smejo biti vedno v prid le enemu od obeh. Pojdita na dolg sprehod ali romantično večerjo, kar si želi ona, in obiščita tudi kakšno zabavno ali športno prireditev, kar si želi on. Še najbolje je seveda, če delita enake želje, kar pa je po navadi precej redko.

Ohranita kulturo dialoga

Četudi pride do trenutkov, katerim bi se najraje izognili, pa je pomembno, da se znata tudi takrat pogovoriti. V takšnih momentih je potrebno ostati na dovolj visoki in kulturni ravni ter zgladiti morebitna nestrinjanja. Prerekanje namreč ne vodi nikamor, lahko pa s spoštovanjem razlik le še izboljšata svoj odnos.

Kultura dialoga je hkrati izraz različnih mnenj kot tudi izkazovanje spoštovanja in enakopravnosti. Dva, ki znata v vsakem trenutku sesti za isto mizo, si pogledati v oči in si na kulturen način izmenjati mnenja, imata precej večje možnosti za trdnejši partnerski odnos.

Zdrav partnerski odnos pomeni lepše življenje

Prav spoštovanje in izkazovanje enakopravnosti pri sogovorniku vzbudi občutek sočutja in splošne sprejetosti – ne glede na vse razlike, ki se morda pojavijo. S tem zavedanjem bosta partnerja precej lažje ohranila zdrav in srečen partnerski odnos, ki je pogoj za srečno družinsko življenje.

V takšnem odnosu je precej lažje vzgajati tudi otroka, ki še kako dobro čuti energijo med staršema. Hkrati se bo navzel teh vrednot, ki mu bodo močno koristile v njegovem nadaljnjem življenju. Otrok, ki bo v šoli pokazal svojo empatijo in čut za sočloveka, bo lažje napredoval na svoji poti proti cilju – postati uspešen in dober človek.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.