Rolerji ali kotalke: kaj izbrati?

0

Pred kratkim smo lahko videli našega predsednika države, kako se v parku Tivoli sproščeno kotalka v družbi odhajajoče britanske veleposlanice. Slednja je imela na nogah obute rolerje. Morda takole na hitro pomislimo, da so kotalke bolj izbira ljudi nekoliko zrelejših let, saj so jih uporabljali kot otroci, rolerji pa naj bi bili izbira mlajše populacije.

Pa je temu res tako? Kotalke so na trgu še vedno dobavljive, je pa res, da jih je na ulicah in v parkih videti precej manj kot rolerjev. Pa recimo, da razmišljate o tem, da bi pod svoje podplate namestili kolesca. Kaj izbrati, rolerje ali kotalke? Preverimo nekaj plusov in minusov.

Kaj kupiti za otroka?

Pa pričnimo najprej pri otrocih in ne pri nas. Kdaj za otroka izbrati kotalke in kdaj rolerje? Najprej naj bo vodilo pri tem vsekakor to, kaj otroka veseli. Bi raje kotalke ali rolerje? Morda vas bo začudilo, da kar nekaj otrok povprašuje po kotalkah, in to niti ni tako zelo nenavadno.

Otroci se radi poistovetijo z zvezdniki iz priljubljenih risank, serij ali filmov, zato je denimo po priljubljeni seriji »Jaz sem Luna« povpraševanje po kotalkah bistveno poskočilo. Seveda gre lahko v teh primerih zgolj za trenutne trende, ki pa bodo kmalu znova dali prednost rolerjem, a vseeno.

Še en vidik, ki ga nikakor ne gre zanemariti, je, ali si želi otrok kolesc pod nogami zaradi druženja, zabave ali kot rekreacijo in morda šport. V slednjem primeru so vsekakor bolj primerne kotalke, saj obstajajo tudi kotalkarski klubi in tekmovanja v umetnostni vožnji na kotalkah.

Kaj pa odrasli?

Kot smo že omenili, morda bi si kdo zaželel kotalk že zaradi tega, ker se je z njimi vozil v otroštvu in mu vzbujajo prijetno nostalgijo. Kar pa se praktičnosti tiče, so vendarle v prednosti rolerji. Povedati je treba, da je vožnja z rolerji bistveno bolj udobna in varna, saj se je zaradi zaporedne pozicije kolesc lažje izogniti kamenčkom na asfaltni podlagi.

Prav tako pa ni odveč omeniti, da so kotalke mišljene bolj za notranjo kot zunanjo uporabo. Torej vožnja po parketu oziroma gladki umetni podlagi brez pasti v obliki peska in drugih ovir, ki nas lahko hitro stanejo razbitih kolen in strganih hlač.

Rolerji definitivno bolj praktični

Če rolerje ali kotalke kupujete zato, da bi hitreje prišli od točke A do točke B, potem boste verjetno raje izbrali rolerje. Vožnja z njimi je hitrejša, bolj prijetna, na njih pa boste vsekakor tudi bolj okretni in pripravljeni na različne situacije v prometu.

Rolerji

Če želite hitreje priti od točke A do B, se odločite za rolerje.

Dodajmo še ključni moment ustavljanja. Če je pri rolerjih zavora nameščena za peto in tako omogoča dokaj varno zaviranje in ustavljanje, pa je pri kotalkah povsem nasprotno, spredaj. Idealno za padec na glavo. Katero opcijo boste izbrali in zakaj, bo na koncu odvisno povsem od vas, glede na to, kje se mislite voziti in kaj je za vas prioriteta. Definitivno pa se boste v obeh primerih sijajno zabavali.

Seveda pa ne pozabite na ustrezno zaščitno opremo, kamor sodijo čelada ter ščitniki za komolce in kolena. Pa tudi za dlani je dobro poskrbeti.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.