Zakaj se odločiti za nakup cestnega kolesa?

0

Cestna kolesa so športni avtomobili kolesarskega sveta. Vozijo hitro in se odlično obnesejo na asfaltiranih cestah. Čeprav je treba za to zmogljivost plačati določeno ceno, se veliko ljudi še vedno odloča za cestna kolesa zaradi njihove lahke teže, izjemne hitrosti, učinkovitosti in zabave.

V tem članku boste spoznali številne prednosti cestnih koles v primerjavi z drugimi vrstami koles ter si ogledali različne sloge in načine uporabe, ki sestavljajo družino cestnih koles. Še bolje pa je, da obiščete kolesarsko trgovino in si ogledate različne modele, se seznanite s številnimi nedavnimi izboljšavami, zaradi katerih so cestna kolesa še zabavnejša kot kdaj koli prej, in se z nekaterimi od njih zapeljete, da tudi sami občutite čudovito vožnjo.

Prednosti cestnega kolesa

Cestna kolesa imajo v najširšem smislu več skupnih lastnosti, ki jih združujejo in ločujejo od gorskih koles, hibridov in križancev. Hitrost, lahki okvirji in učinkovitost so tri temeljne lastnosti, ki opredeljujejo to kategorijo koles. Te lastnosti seveda niso pomembne le za cestna kolesa, vendar prav ta vrsta koles najbolje izkoristi vsako od omenjenih lastnosti.

1. Hitrost

Čeprav je hitrost relativen pojem, so cestna kolesa v primerjavi s katerim koli drugim tipom kolesa daleč na prvem mestu. K visoki hitrosti največ prispevajo kolesa z velikim premerom in ozke pnevmatike. Kolesa in pnevmatike so lahke, aerodinamične in gladke, zasnovane tako, da vas po cesti peljejo s čim manjšim uporom.

Moško cestno kolo Specialized Aethos Comp

Moško cestno kolo Specialized Aethos Comp (Extremevital.com)

Za primerjavo, gorska kolesa s svojimi težkimi, narebrenimi pnevmatikami in zasnovo z mešanimi površinami tega ne morejo dohajati. Enako velja za hibridna, treking in kombinirana kolesa, katerih kolesa in pnevmatike so izdelane z mislijo na večjo absorpcijo udarcev ali vzdržljivost. Razliko si lahko predstavljate kot tek v lahkih tekaških čevljih ali težkih in visokih pohodniških čevljih.

2. Lahka teža

Preprosto povedano, cestna kolesa so lahko zelo lahka, saj so zasnovana za vožnjo po trdih in gladkih površinah. Ni pomembno, ali gre na vaši izbrani kolesarski poti za beton ali asfalt, cestno kolo ni namenjeno skakanju čez hlode, vožnji po kamnitih poteh ali po pesku in gramozu.

Druga kolesa, ki so namenjena za vožnjo po omenjenih površinah, morajo imeti vgrajeno večjo vzdržljivost, da kolesar ne bi ostal na gorski poti s pokvarjenim kolesom. Cestna kolesa pa imajo tako stalno gladko cestišče, da jih je mogoče zmanjšati na najmanjšo možno težo.

3. Učinkovitost

Kombinacija hitrih koles in lahke konstrukcije z namenskim, športnim, naprej nagnjenim položajem ustvarja zelo učinkovito celoto. Kolesa povzročajo le malo zračnega upora, lahki okvir in sestavni deli pa ne obremenjujejo kolesarja.

Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 Disc

Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 Disc (Extremevital.com)

Kolesar se nagiba proti vetru, namesto da bi sedel pokonci kot jadro, in ima na voljo več položajev rok, da lahko dolgo časa udobno sedi. Vse to skupaj tvori zelo učinkovit paket, ki ga poganja kolesar. Cestno kolo vas bo po cesti popeljalo kot nobeno drugo.

4. Kakovostni materiali

Cestna kolesa so izdelana iz najrazličnejših materialov. Okvirji so izdelani iz jekla, aluminija in po možnosti iz karbonskih vlaken, odvisno od cenovnega razreda, v katerem se posamezno kolo nahaja. Vsak material ima svoje prednosti. Izpopolnjen dizajn in sodobni načini izdelave so v zadnjih letih omogočili večjo enakovrednost med materiali.

Zdaj je mogoče najti lahka in močna kolesa z odličnimi voznimi lastnostmi, izdelana iz vsakega materiala. Med nakupovanjem boste morda ugotovili, da vam je vožnja z enim materialom okvirja bolj všeč. Pravzaprav ni pomembno, kateri je to, če vam ustreza in ustreza vaši vožnji.

Sodobna cestna kolesa imajo toliko prednosti, zato je jasno, zakaj so tako priljubljena izbira. Cestno kolo vas bo hitro in učinkovito pripeljalo tja, kamor želite, ne glede na to, ali gre za vožnjo ob koncih tedna s prijatelji, regionalno dirko ali za dolgo pot preko državnih meja.

Vir: https://www.mediadesk.si/bo-cestno-kolo-prava-izbira

Deli s prijatelji

About Author

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.