Ko v ušesih piska in šumi …

0

Se tudi vam občasno zgodi, da v ušesih zaslišite nadležno piskanje, morda šum ali zvok, podoben pretakanju vode? Če gre v vašem primeru zgolj za trenutno stanje, ki se kmalu povrne v normalo, ni nobene panike. Kaj pa, če je moteč zvok prisoten dlje časa, morda vedno?

Že sama misel na to, da nam nekaj v ušesih brenči ali cvili, mi pa na to ne moremo vplivati, je grozna. A dejansko se ogromno ljudi bori s tem nesrečnim stanjem, ki ga sodobna medicina imenuje TINITUS. Ni pa bilo vedno tako, zdravniki so nekoč menili, da gre zgolj za psihološke težave posameznika.

Je tinitus ozdravljiv?

Na veliko žalost zdravniki in znanstveniki do danes še niso odkrili zdravila za to nadležno stanje. Dejstvo je, da nekaterim piska ali šumi občasno, morda zgolj rahlo, spet drugim pa skorajda brutalno glasno in moteče. Znano je, da ljudje s tovrstnimi težavami navadno izgubljajo sluh.

Tinitus je dandanes do neke mere obvladljiv, pri tem pa si lahko pomagamo na različne načine. A pojdimo lepo po vrsti. Vsekakor je potrebno najprej obiskati zdravnika, ki bo ocenil, kakšne so vaše težave in od kod izvirajo. Povsem mogoče je, da gre za kakšen problem v poškodbi hrbtenice ali vratu, da je stisnjen kak živec, ali pa je motena prekrvavitev možganov.

Ali je tinitus nevaren?

Lahko bi rekli, da smrtno nevaren ni, a predstavljajte si neznosno piskanje v glavi, ki ne pojenja niti za trenutek. Zvečer, ko je okoli vas vse tiho in bi radi šli spat, vam v ušesih igra pravi koncert brez posluha. Neznosno. Tinitus prav zaradi tega vpliva na počutje in zdravje prizadetega.

Prav zato je opaziti pri ljudeh, ki trpijo za njim, pojave depresije, nespečnosti in s tem pogojene razdražljivosti, utrujenosti, slabše koncentracije in pojave drugih simptomov. Do določene mere zdravniki pri pacientih s tovrstnimi težavami ukrepajo po lastni presoji.

Je tinitus nevaren?

Tinitus zaradi svoje trajnosti vpliva na počutje in zdravje prizadetega.

V veliko primerih se zaradi tega predpisuje tudi antidepresive, ki pa naj bi imeli dvojno vlogo. Po eni strani pozitivno vplivajo na osebo že s tem, da jo pomirijo in tako zmanjšajo stopnjo depresivnega stanja, po drugi pa tudi sproščajo mišice, kar ima lahko za posledico nekaj povsem nepričakovanega.

Če je vzrok za nadležno šumenje v ušesih morda stisnjena žila nekje v vratu, se lahko zgodi, da se stanje prizadetemu močno izboljša. A dodajmo, da bo to zdravnik ugotovil s slikanjem vratne hrbtenice in ožilja.

Kako se potrdi tinitus?

Če je pred leti tinitus veljal za neobstoječo (izmišljeno) bolezen ali stanje, pa danes osebni zdravnik osebo s tovrstnimi težavami navadno napoti na avdiološko preiskavo. Tam s testom sluha natančno ugotovijo, iz katerega ušesa prihaja težava in kakšna je njena frekvenca. Zvoka enake frekvence namreč ne boste prepoznali v slušalkah.

A to je zgolj slaba tolažba, rešitve pa še kar na vidiku. Nekateri, ki trpijo za tinitusom, poročajo, da jim izjemno godi, kadar glavo približajo namiznemu računalniku, ki s svojim brenčanjem v notranjosti nekoliko zakrije zvok v njihovih ušesih. In tega so se poslužili tudi nekateri raziskovalci v iskanju pomoči za obolele s tinitusom.

Razvili so namreč napravo, ki posnema različne zvoke, ki se pojavljajo v ušesih obolelih, nakar preko slušalk tovrstne zvoke maskirajo. To pomeni velik korak naprej v kvaliteti življenja, prav tako se zmanjša potreba po nevarnih zdravilih in se izboljša kvaliteta spanca. A kakšne čudežne tabletke za tinitus žal še niso razvili.

Deli s prijatelji

About Author

Gost.si

Na spletnem portalu Gost.si boste izvedeli veliko zanimivega o urejanju doma in vrta, o lepoti in zdravju, poslu in financah, odnosih in partnerstvu, prijetnem preživljanju prostega časa ... in še marsikaj drugega. Prepričani smo, da se boste na naš portal redno in z veseljem vračali.

Komentiranje prispevka ni mogoče.